5 Mart 2012 Pazartesi

Polikarbon


Polikarbon bugün hemen hemen her yerde yaygınlaşmaya başlamış bir yapı malzemesidir. Avrupa’da daha sık rastlayabileceğiniz bu malzemenin kullanım alanları çok geniştir. Bunlardan başlıcaları;
Sera kaplamaları, spor kompleksleri, aydınlatmalarda ve reklam malzemecilerin çoğu bu malzeme kullanımında ön safhadadır. Polikarbon evrensel anlamda 4-6-8-10 ve 16 mm olarak üretilmektedir. Çok istisnai bir durum olursa özel ebatlarda yaptırılabilir. Uzunluğu 600 cm genişliği 210 cm olan polikarbon malzemesi yapılan reklamlardan ötürü Türkiye’de hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Plastik ambalaj sanayi olarak Türkiye’de iki ayrı yerde fabrikası bulunmaktadır. İkisi de ayrı markalar oluşturarak bayilerine dağıtım yapar ve bunlar aracılığıyla nihai tüketicilerin hizmetine sunulur.
Kullanım alanları elbette bu kadar dar çapta değildir. Her geçen gün polikarbon malzemesinin kullanım alanları genişlemektedir. İnşaat malzemesi olarak da kullanılmaya başlanmıştır. Ebatlarına göre değerlendirme yapılacaksa, çok hafif bir malzemedir. Işık geçirgenliği cama göre daha azdır ve cama göre çok daha dayanıklıdır. Polikarbon aslında bunun ham malzemesi sayılabilir. Polikarbonat oluklu Levha olarak nitelendirmek gerekir. Ayrıca oluksuz polikarbonat levha olan solid’lerde mevcuttur.